Otwarte Laboratoria
Odkryj Świat Nauki na SGGW
Witaj na stronie Otwartych Laboratoriów SGGW, dedykowanej uczniom szkół ponadpodstawowych, którzy interesują się naukami przyrodniczymi i chcieliby studiować w SGGW
Zapraszamy do odkrywania fascynujących dziedzin nauki, w których nasi wykładowcy dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem. To doskonała okazja dla przyszłych studentek i studentów SGGW, aby z bliska poznać atmosferę uczelni i poszerzyć swoją pasję naukową. Dołącz do naszych Otwartych Laboratoriów i otwórz drzwi do nowych możliwości edukacyjnych!
Wydział Rolnictwa i Ekologii
Wpływ różnego użytkowania gleb w mieście/ miejscowości na zawartość próchnicy i chemiczne właściwości gleb
18.04.2024
19.04.2024
09.05.2024
10.05.2024
16 Uczniów
6 Godzin
Ocena zanieczyszczenia powietrza metalami ciężkimi z wykorzystaniem mchów (laboratoria dwuetapowe)
17.04.2024
18.04.2024
22.04.2024
24.04.2024
25.04.2024
08.05.2024
09.05.2024
13.05.2004
15.05.2024
20.05.2024
27.05.2024
03.06.2024
10.06.2024
17.06.2024
16 Uczniów
2 Godziny
Wykonanie map zanieczyszczenia powietrza metalami ciężkimi (program QGIS) z wykorzystaniem wcześniej zebranego materiału badawczego oraz wykonanych przez uczniów analiz laboratoryjnych
Termin do ustalenia po zajęciach
"Ocena zanieczyszczenia powietrza metalami ciężkimi z wykorzystaniem mchów (laboratoria dwuetapowe) "
16 Uczniów
2 Godziny
Rozpoznawanie minerałów
19.04.2024
22.04.2024
26.04.2024
06.05.2024
10.05.2024
13.05.2024
17.05.2024
20.05.2024
24.05.2024
27.05.2024
20 Uczniów
3 Godziny
Rośliny łąk i pastwisk
23.04.2024
26.04.2024
04.06.2024
07.06.2024
11.06.2024
15 Uczniów
3 Godziny
Oznaczanie chlorków w wodzie i ściekach
23.04.2024
7.05.2024
21.05.2024
04.06.2024
11.06.2024
18.06.2024
16 Uczniów
2 Godziny
Wytwarzanie biopaliw stałych i biogazowych
07.05.2024
14.05.2024
21.05.2024
04.06.2024
11.06.2024
18.06.2024
8 Uczniów
24 godziny
Pomiar i Analiza drgań ogólnych i miejscowych na stanowisku pracy
22.04.2024
26.04.2024
29.04.2024
06.05.2024
10.05.2024
12 Uczniów
3 godziny
Pomiar i weryfikacja rozmieszczenia elementów i urządzeń informacyjnych, kontrolnych i sterowniczych w kabinach ciągników rolniczych i leśnych
20.05.2024
24.05.2024
27.05.2024
03.06.2024
07.06.2024
12 Uczniów
3 godziny
Wyznaczanie kąta, czasu i energii niezbędnej do włączenia się hamulca bezwładnościowego pilarki przy wykonywaniu symulowanego odbicia
13.05.2024
17.05.2024
10.06.2024
14.06.2024
17.06.2024
12 Uczniów
3 godziny
Instytut Biologii i Biotechnologii
Podglądamy rośliny
22.04.2024
22.04.2024
23.04.2024
25.04.2024
06.05.2024
07.05.2024
09.05.2024
20.05.2024
23.05.2024
27.05.2024
06.06.2024
13.06.2024
32 Uczniów
2 Godziny
Tajemnice genów w populacjach
22.04.2024
29.04.2024
06.05.2024
13.05.2024
20.05.2024
27.05.2024
20.05.2024
27.05.2024
03.06.2024
10.06.2024
17.06.2024
30 Uczniów
3 Godziny
Po co komu enzymy? - odkrywanie tajemnic reakcji enzymatycznych
10.06.2024
11.06.2024
12.06.2024
32 Uczniów
4 Godziny
Dlaczego świat jest kolorowy? - rozdział barwników roślinnych metodą chromatografii cienkowarstwowej
10.06.2024
11.06.2024
12.06.2024
15 Uczniów
3 Godziny
Oznaczanie witaminy C w produktach pochodzenia roślinnego metodą miareczkową
10.06.2024
11.06.2024
12.06.2024
32 Uczniów
3 Godziny
PCR – Wszechpotężna reakcja, niezbędna w każdym laboratorium
28.05.2024
04.06.2024
06.06.2024
32 Uczniów
4x45 minut
Wydział Żywienia Człowieka
Bądź detektywem - śladem etykiety żywnościowej
08.05.2024
09.05.2024
10.05.2024
12.05.2024
22.05.2024
23.05.2024
24.05.2024
13.06.2024
20 Uczniów
3 Godziny
Praktyka analiz mikrobiologicznych żywności
21.05.2024
23.05.2024
28.05.2024
11.06.2024
13.06.2024
18.06.2024
15 Uczniów
3 Godziny
Konsystencja od Kuchni: Warsztaty z Reologii i Analizy Profilu Tekstury w Technologii Żywności
12.04.2024
19.04.2024
07.06.2024
14.06.2024
15 Uczniów
3x45 minut
Wybrane zagadnienia z zakresu ogólnej technologii żywności - zastosowanie enzymów w przemyśle spożywczym
10.05.2024
17.05.2024
24.05.2024
07.06.2024
14.06.2024
20 Uczniów
3 Godziny
Higiena rąk i w życiu codziennym
21.05.2024
23.05.2024
10.06.2024
12.06.2024
16 Uczniów
2 Godziny
Fermentacja w produkcji żywności
22.05.2024
24.05.2024
03.06.2024
06.06.2024
16 Uczniów
2 Godziny
Wybrane zagadnienia z zakresu ogólnej technologii żywności - zastosowanie emulgatorów
26.04.2024
10.05.2024
17.05.2024
24.05.2024
07.06.2024
16 Uczniów
3x45 minut
Wydział Inżynierii Produkcji
Wytwarzanie biopaliw stałych i biogazowych
07.05.2024
14.05.2024
21.05.2024
04.06.2024
11.06.2024
18.06.2024
8 Uczniów
24 godziny
Pomiar i Analiza drgań ogólnych i miejscowych na stanowisku pracy
22.04.2024
26.04.2024
29.04.2024
06.05.2024
10.05.2024
12 Uczniów
3 godziny
Pomiar i weryfikacja rozmieszczenia elementów i urządzeń informacyjnych, kontrolnych i sterowniczych w kabinach ciągników rolniczych i leśnych
20.05.2024
24.05.2024
27.05.2024
03.06.2024
07.06.2024
12 Uczniów
3 godziny
Wyznaczanie kąta, czasu i energii niezbędnej do włączenia się hamulca bezwładnościowego pilarki przy wykonywaniu symulowanego odbicia
13.05.2024
17.05.2024
10.06.2024
14.06.2024
17.06.2024
12 Uczniów
3 godziny
Wydział Technologii Żywności
Oleje tłoczone na zimno – tłoczenie i ocena sensoryczna
23.04.2024
24.04.2024
07.05.2024
15 Uczniów
2 godziny
Analiza pH produktów spożywczych z zastosowaniem wskaźników naturalnych i syntetycznych
04.06.2024
05.06.2024
15 Uczniów
2 godziny
Wykorzystanie produktów ubocznych w gospodarstwie domowym i przemyśle spożywczym (wstęp do GOZ)
25.04.2024
04.06.2024
05.06.2024
15 Uczniów
3 godziny
Miareczkowanie alkacymetryczne
26.04.2024
13.05.2024
14.05.2024
16.05.2024
20.05.2024
07.06.2024
15 Uczniów
3 godziny
Reakcje w roztworach wodnych
21.05.2024
24.05.2024
04.06.2024
06.06.2024
12.06.2024
15 Uczniów
3 godziny
Wydział Technologii Drewna
Entomologia dla początkujących – dlaczego owady lecą do drewna
19.04.2024
26.04.2024
14 Uczniów
2 godziny
Mamo, tato grzyb na ścianie, czyli dlaczego materiały budowlane ulegają zapleśnieniu
26.04.2024
07.06.2024
14 Uczniów
2 godziny
Co to są grzyby domowe? Przegląd najważniejszych gatunków grzybów niszczących drewno w budynkach.
17.05.2024
24.05.2024
16 Uczniów
2 godziny
Dlaczego korniki nie niszczą naszych mebli? Przegląd najważniejszych owadów ksylofagicznych niszczących drewno w budynkach.
17.05.2024
24.05.2024
16 Uczniów
2 godziny
Rozpoznawanie, właściwości i zastosowanie drewna egzotycznego
25.04.2024
23.05.2024
06.06.2024
16 Uczniów
2 - 4 godziny
Rozpoznawanie, właściwości oraz zastosowanie drewna krajowego
22.04.2024
29.04.2024
06.05.2024
27.05.2024
16 Uczniów
2 - 4 godziny
Jakie jest drewno i z jakiego drzewa pochodzi?
22.04.2024
29.04.2024
06.05.2024
27.05.2024
16 Uczniów
4-8 godzin lekcyjnych
Jakie jest drewno i z jakiego regionu świata pochodzi? Rozpoznawanie, właściwości i zastosowanie drewna egzotycznego
22.04.2024
29.04.2024
06.05.2024
27.05.2024
16 Uczniów
4-8 godzin lekcyjnych
Jak stworzyć mikroklimat w pomieszczeniu?
03.06.2024
10.06.2024
17.06.2024
16 Uczniów
4-6 godzin lekcyjnych
Towaroznawstwo drzewne
06.05.2024
07.05.2024
27.05.2024
04.06.2024
11.06.2024
16 Uczniów
2 godziny
Wytrzymałość drewna
06.05.2024
07.05.2024
27.05.2024
04.06.2024
11.06.2024
15 Uczniów
2 godziny