Innowacje dostępne dla każdego
Laboratoria Przyszłości
Otwarte Laboratoria finansowane ze środków uczelni oraz Laboratoria Przyszłości realizowane przy wsparciu Unii Europejskiej to wyjątkowa oferta skierowana do licealistów i uczniów techników.
To dodatkowa forma zajęć promujących kierunki studiów i pokazujących, jak w praktyce wygląda nauka w nowoczesnych pracowniach.
Biologia

Jak żyć dłużej i zdrowiej — tajemnice starzenia się?
odkrywanie tajemnic reakcji enzymatycznych.
12.01.2026
14.01.2026
16 Uczniów
2 Godziny

Łańcuchowa reakcja polimerazy – molekularna kserokopiarka DNA
16 Uczniów
2 Godziny
Biotechnologia

Długowieczność bez ściemy — co naprawdę działa?
Podczas warsztatów uczestnicy poznają fascynujący świat biologii starzenia, dowiedzą się, co zachodzi w naszym ciele z wiekiem oraz jak na ten proces wpływają czynniki takie jak styl życia, geny, sen, dieta i aktywność fizyczna.
16 Uczniów
2 Godziny

PCR – diagnostyka, ślady zbrodni i inżynieria genetyczna
Łańcuchowa reakcja polimerazy (PCR) to podstawowa technika stosowana w niemal każdym laboratorium biologicznym.
17.12.2025
08.01.2025
16 Uczniów
2 Godziny
Zootechnika

Od krowy do krówki – chemiczne czary z mleka!
Celem jest zapoznanie z sekładem mleka oraz jego wpływem na możliwości przetwórcze mleka Dodatkowo uczestnicy zajęć dowiedzą się na czym polega proces denaturacji i koagulacji białek.
14.11.2025
16 Uczniów
2 Godziny
Technologie Energii Odnawialnej

Jak dokładne są wyniki naszych pomiarów?
Celem laboratorium będzie zapoznanie uczniów z zagadnieniami dotyczacymi oceny niepewności wykonywanych pomiarów oraz wzorcowania przyrządów pomiarowych.
9.12.2025
13.01.2026
16 Uczniów
2 Godziny

B10 – tajemnica biopaliw
Celem laboratorium będzie zapoznanie uczniów z następującymi zagadnieniami: czym są biopaliwa płynne…
18.11.2025
25.11.2025
16 Uczniów
2 Godziny
Inżynieria Systemów Biotechnicznych

Hałas i drgania – niewidzialne siły wokół nas
Pomiar hałasu, drgań ogólnych i miejscowych z wykorzystaniem nowoczesneych mierników i analizatorów hałasu i drgań.
04.11.2025
02.12.2025
16 Uczniów
2 Godziny

Steruj przyszłością – poznaj świat sterowników PLC
Celem laboratorium będzie zapoznanie uczniów z następującymi zagadnieniami: rola sterowników PLC w automatyce przemysłowej…
04.11.2025
02.12.2025
16 Uczniów
2 Godziny
Leśnictwo

W wodzie, na ziemi i …. na drzewie, czyli o różnorodności płazów i gadów Polski
Przedstawione zostaną gatunki płazów i gadów występujące w Polsce: 1. Jak rozpoznajemy wybrane gatunki płazów i gadów Polski? Najważniejsze cechy morfologiczne…
10.10.2025
17.10.2025
16 Uczniów
2 Godziny

Czym jest dziupla? Czyli życie w środku drzew
Zajęcia posłużą przedstawieniu fascynującego świata wnętrza drzew. Spotkanie posłuży pokazaniu życia niewidocznego na codzień…
27.11.2025
11.12.2025
16 Uczniów
2 Godziny
Gospodarka Przestrzenna

Wpływ społeczeństwa na las
16 Uczniów
3 Godziny

Wykorzystanie bezzałogowych statków powietrznych w ocenie zmian środowiskowych
Celem spotkania jest przedstawienie idei zdalnej obserwacji środowiska przyrodniczego z różnego poziomu i perspektywy ze szczególnym…
20.10.2025
27.10.2025
16 Uczniów
2 Godziny
Medycyna weterynaryjna

Świat komórek i tkanek zwierzęcych
Zajęcia będą prowadzone w formie wykładu połączonego z elementami pokazu techniki mikroskopowania i użyciem tablicy interaktywnej.
01.12.2025
15.12.2025

Anatomia porównawcza zwierząt domowych i dziko żyjących
Warsztaty odbędą w Muzeum Osteologicznym Katedry Nauk Morfologicznych.
22.10.2025
15.12.2025
Rolnictwo

Badanie wpływu toksyczności środków ochrony roślin na wybrane organizmy
W ramach zajęć uczniowie zapoznają się testami bioindykacyjnymi służacymi do oceny toksyczności wybranych środków ochrony roślin
16 Uczniów
2 Godziny

Znaczenie gospodarcze i kierunki użytkowania różnych grup roślin uprawnych
Uczestnicy zajęć będą mieli okazję poznać najważniejsze rośliny uprawiane w Polsce, ich znaczenie gospodarcze i kierunki użytkowania.
15.10.2025
22.10.2025
16 Uczniów
2 Godziny
Technologia drewna

Stylowa stylówa czyli czy siedzę na Ludwiku?
Skąd się biorą nazwy stylów, jak wyglądają meble do siedzenia w różnych stylach, co to są neostyle i co to znaczy antyk oraz do czego może nam być potrzebny?
11.12.2025
8.01.2026
16 Uczniów
2 Godziny

Od sarkofagów faraonów po „Świdermajerowskie” wille z okolic Otwocka – trwałość drewna w zabytkach na przekór czasowi i naturze
Wykład „Od sarkofagów faraonów po 'Świdermajerowskie’ wille z okolic Otwocka – trwałość drewna w zabytkach na przekór czasowi i naturze” pokazuje, jak drewno…
15.05.2026
22.05.2026
16 Uczniów
2 Godziny

Rozpocznij przygodę z eksperymentami chemicznymi w laboratorium
ćwiczenia z mikroskopem optycznym, pokaz innych mikroskopów w Katedrze, rośliny mięsożerne
15.05.2026
22.05.2026
16 Uczniów
2 Godziny

Chemia w służbie kryminalistyki
Wykrywanie krwi, trucizn roślinnych. Ujawnianie odcisków palców na chropowatych powierzchniach. Identyfikacja tuszów na dokumentach.
26.11.2025
3.12.2025
16 Uczniów
2 Godziny

Naturalne metody barwienia tkanin
16 Uczniów
2 Godziny
Meblarstwo

Analiza jakościowa jonów
Analiza jakościowa jest to identyfikacja składników związków chemicznych lub mieszanin.
24.10.2025
17.04.2026
16 Uczniów
2 Godziny

Od projektu do kodu – podstawy programowania CNC w meblarstwie
16 Uczniów
2 Godziny
Żywienie człowieka i ocena żywności

Konsystencja na talerzu: Warsztaty praktyczne z reologii i instrumentalnej oceny tekstury żywności.
Niniejsze zajęcia stanowią wprowadzenie do analizy reologii i tekstury żywności, dyscyplinami naukowymi badającymi zależności między naprężeniem, odkształceniem i czasem w materiałach spożywczych.
17.12.2025
07.01.2026
16 Uczniów
2 Godziny

Czy sztuczna inteligencja jest inteligentna?
16 Uczniów
3 Godziny

Przyprawy, kwiatki jadalne i ich rola w projektowaniu żywności.
Tematem zajęć jest wykorzystywanie przypraw i kwiatków w projektowaniu żywności o wysokiej jakości i wartości odżywczej oraz czystej etykiecie.
09.11.2025
14.11.2025
21.11.2025
Gastronomia i hotelarstwo

Przyprawy, kwiatki jadalne i ich rola w projektowaniu żywności.
Tematem zajęć jest wykorzystywanie przypraw i kwiatków w projektowaniu żywności o wysokiej jakości i wartości odżywczej oraz czystej etykiecie.
07.11.2025
14.11.2025
21.11.2025
14 Uczniów
2 Godziny

Co „widzi” mój smartfon? – bezpieczeństwo w wirtualnym świecie.
16 Uczniów
2 Godziny
Technologia żywności i żywienie człowieka

Napoje przyszłości w zgodzie z naturą
Celem laboratorium będzie zapoznanie uczniów z możliwościami produkcji innowacyjnych napojów wykorzystujących naturalne składniki zgodnie z zasadą zero waste.
24.11.2025
14.01.2025
16 Uczniów
2 Godziny

Produkty pomidorowe - jak powstają i jak możemy kształtować ich właściowści
Celem laboratorium będzie zapoznanie uczniów z produktami przetwórstwa pomidorowego.
17.11.2025
19.01.2025
16 Uczniów
2 Godziny

Gospodarka obiegu zamkniętego w praktyce. Mufinki konopne - smaczna i zdrowa przekąska.
Celem laboratorium będzie zapoznanie uczestników z ideą gospodarki obiegu zamkniętego (GOZ) i praktycznymi sposobami jej realizacji w przemyśle spożywczym.
03.12.2025
05.12.2025
10.12.2025
16 Uczniów
2 Godziny
Towaroznawstwo i marketing żywności

Wegańskie zamienniki produktów mięsnych - hit czy kit?
Podczas zajęć zostaną omówione technologiczne, żywieniowe i środowiskowe aspekty projektowania wegańskich zamienników produktów mięsnych (prezentacja, dyskusja).
10.12.2025
14.01.2026
16 Uczniów
2 Godziny

Prawda i mity o parówkach
Celem laboratorium będzie zapoznanie uczestników z technologia produkcji parówek…
13.11.2025
20.112025
16 Uczniów
2 Godziny

Zamknięte, ale świeże – warsztaty z pakowania
Celem laboratorium będzie zapoznanie uczestników ze sposobami pakowania mięsa i przetworów mięsnych oraz ich wpływem na jakość pakowanego produktu…
04.12.2025
11.12.2025
16 Uczniów
2 Godziny

Jajko pod lupą - jak rozpoznać świeżość jaj w domu i w laboratorium
Celem laboratorium będzie zapoznanie uczestników z podstawowymi informacjami na temat zmian zachodzących w jajach podczas ich przechowywania…
03.12.2025
05.12.202
16 Uczniów
2 Godziny
Food Science - Technology and Nutrition

Smart Gummies: Make Your Own Healthy Treats
Participants will be introduced to the mechanism of the gelation process, types of gels, and the application of gelation in food technology, using a selected plant-based hydrocolloid…
13.01.2026
20.01.2026
16 Uczniów
2 Godziny

High protein healthy food made with microbes
The goal of the lab will be to familiarize students with the production technology for healthy, high-protein snacks, using tempeh as an example.
16.01.2026
23.01.2026
16 Uczniów
2 Godziny

Artificial skin made by bacteria
Have you ever wondered how artificial skin is made? Did you know it’s produced by acetic acid bacteria?
10.02.2026
17.02.2026
16 Uczniów
2 Godziny

Enzymes and their superpowers - precision molecular robots in food and biotechnology
The aim of the workshop will be to familiarize participants with the structure and function of enzymes.
15.01.2026
22.01.2026
16 Uczniów
2 Godziny