Innowacje dostępne dla każdego

Laboratoria Przyszłości

Otwarte Laboratoria finansowane ze środków uczelni oraz Laboratoria Przyszłości realizowane przy wsparciu Unii Europejskiej to wyjątkowa oferta skierowana do licealistów i uczniów techników.

To dodatkowa forma zajęć promujących kierunki studiów i pokazujących, jak w praktyce wygląda nauka w nowoczesnych pracowniach.

Biologia

Jak żyć dłużej i zdrowiej — tajemnice starzenia się?

odkrywanie tajemnic reakcji enzymatycznych.

12.01.2026

14.01.2026

16 Uczniów

2 Godziny

Łańcuchowa reakcja polimerazy – molekularna kserokopiarka DNA

16 Uczniów

2 Godziny

Biotechnologia

Długowieczność bez ściemy — co naprawdę działa?

Podczas warsztatów uczestnicy poznają fascynujący świat biologii starzenia, dowiedzą się, co zachodzi w naszym ciele z wiekiem oraz jak na ten proces wpływają czynniki takie jak styl życia, geny, sen, dieta i aktywność fizyczna.

16 Uczniów

2 Godziny

PCR – diagnostyka, ślady zbrodni i inżynieria genetyczna

Łańcuchowa reakcja polimerazy (PCR) to podstawowa technika stosowana w niemal każdym laboratorium biologicznym.

17.12.2025

08.01.2025

16 Uczniów

2 Godziny

Zootechnika

Od jaja do życia - fascynująca podróż zarodka kury

14.11.2025

16 Uczniów

2 Godziny

Od krowy do krówki – chemiczne czary z mleka!

Celem jest zapoznanie z sekładem mleka oraz jego wpływem na możliwości przetwórcze mleka Dodatkowo uczestnicy zajęć dowiedzą się na czym polega proces denaturacji i koagulacji białek.

14.11.2025

16 Uczniów

2 Godziny

Technologie Energii Odnawialnej

Jak dokładne są wyniki naszych pomiarów?

Celem laboratorium będzie zapoznanie uczniów z zagadnieniami dotyczacymi oceny niepewności wykonywanych pomiarów oraz wzorcowania przyrządów pomiarowych.

9.12.2025

13.01.2026

16 Uczniów

2 Godziny

B10 – tajemnica biopaliw

Celem laboratorium będzie zapoznanie uczniów z następującymi zagadnieniami: czym są biopaliwa płynne…

18.11.2025

25.11.2025

16 Uczniów

2 Godziny

Inżynieria Systemów Biotechnicznych

Hałas i drgania – niewidzialne siły wokół nas

Pomiar hałasu, drgań ogólnych i miejscowych z wykorzystaniem nowoczesneych mierników i analizatorów hałasu i drgań.

04.11.2025

02.12.2025

16 Uczniów

2 Godziny

Steruj przyszłością – poznaj świat sterowników PLC

Celem laboratorium będzie zapoznanie uczniów z następującymi zagadnieniami: rola sterowników PLC w automatyce przemysłowej…

04.11.2025

02.12.2025

16 Uczniów

2 Godziny

Leśnictwo

W wodzie, na ziemi i …. na drzewie, czyli o różnorodności płazów i gadów Polski

Przedstawione zostaną gatunki płazów i gadów występujące w Polsce: 1. Jak rozpoznajemy wybrane gatunki płazów i gadów Polski? Najważniejsze cechy morfologiczne…

10.10.2025

17.10.2025

16 Uczniów

2 Godziny

Czym jest dziupla? Czyli życie w środku drzew

Zajęcia posłużą przedstawieniu fascynującego świata wnętrza drzew. Spotkanie posłuży pokazaniu życia niewidocznego na codzień…

27.11.2025

11.12.2025

16 Uczniów

2 Godziny

Gospodarka Przestrzenna

Wpływ społeczeństwa na las

16 Uczniów

3 Godziny

Wykorzystanie bezzałogowych statków powietrznych w ocenie zmian środowiskowych

Celem spotkania jest przedstawienie idei zdalnej obserwacji środowiska przyrodniczego z różnego poziomu i perspektywy ze szczególnym…

20.10.2025

27.10.2025

16 Uczniów

2 Godziny

Medycyna weterynaryjna

Świat komórek i tkanek zwierzęcych

Zajęcia będą prowadzone w formie wykładu połączonego z elementami pokazu techniki mikroskopowania i użyciem tablicy interaktywnej.

01.12.2025

15.12.2025

Anatomia porównawcza zwierząt domowych i dziko żyjących

Warsztaty odbędą w Muzeum Osteologicznym Katedry Nauk Morfologicznych.

22.10.2025

15.12.2025

Rolnictwo

Badanie wpływu toksyczności środków ochrony roślin na wybrane organizmy

W ramach zajęć uczniowie zapoznają się testami bioindykacyjnymi służacymi do oceny toksyczności wybranych środków ochrony roślin

16 Uczniów

2 Godziny

Znaczenie gospodarcze i kierunki użytkowania różnych grup roślin uprawnych

Uczestnicy zajęć będą mieli okazję poznać najważniejsze rośliny uprawiane w Polsce, ich znaczenie gospodarcze i kierunki użytkowania.

15.10.2025

22.10.2025

16 Uczniów

2 Godziny

Technologia drewna

Stylowa stylówa czyli czy siedzę na Ludwiku? 

Skąd się biorą nazwy stylów, jak wyglądają meble do siedzenia w różnych stylach, co to są neostyle i co to znaczy antyk oraz do czego może nam być potrzebny?

11.12.2025

8.01.2026

16 Uczniów

2 Godziny

Od sarkofagów faraonów po „Świdermajerowskie” wille z okolic Otwocka – trwałość drewna w zabytkach na przekór czasowi i naturze 

Wykład „Od sarkofagów faraonów po 'Świdermajerowskie’ wille z okolic Otwocka – trwałość drewna w zabytkach na przekór czasowi i naturze” pokazuje, jak drewno…

15.05.2026

22.05.2026

16 Uczniów

2 Godziny

Rozpocznij przygodę z eksperymentami chemicznymi w laboratorium 

ćwiczenia z mikroskopem optycznym, pokaz innych mikroskopów w Katedrze, rośliny mięsożerne

15.05.2026

22.05.2026

16 Uczniów

2 Godziny

Chemia w służbie kryminalistyki 

Wykrywanie krwi, trucizn roślinnych. Ujawnianie odcisków palców na chropowatych powierzchniach. Identyfikacja tuszów na dokumentach.

26.11.2025

3.12.2025

16 Uczniów

2 Godziny

Naturalne metody barwienia tkanin 

16 Uczniów

2 Godziny

Meblarstwo

Analiza jakościowa jonów 

Analiza jakościowa jest to identyfikacja składników związków chemicznych lub mieszanin.

24.10.2025

17.04.2026

16 Uczniów

2 Godziny

Od projektu do kodu – podstawy programowania CNC w meblarstwie

16 Uczniów

2 Godziny

Żywienie człowieka i ocena żywności

Konsystencja na talerzu: Warsztaty praktyczne z reologii i instrumentalnej oceny tekstury żywności.

Niniejsze zajęcia stanowią wprowadzenie do analizy reologii i tekstury żywności, dyscyplinami naukowymi badającymi zależności między naprężeniem, odkształceniem i czasem w materiałach spożywczych.

17.12.2025

07.01.2026

16 Uczniów

2 Godziny

Czy sztuczna inteligencja jest inteligentna?

16 Uczniów

3 Godziny

Przyprawy, kwiatki jadalne i ich rola w projektowaniu żywności.

Tematem zajęć jest wykorzystywanie przypraw i kwiatków w projektowaniu żywności o wysokiej jakości i wartości odżywczej oraz czystej etykiecie.

09.11.2025

14.11.2025

21.11.2025

14 Uczniów

3 Godziny

Gastronomia i hotelarstwo

Przyprawy, kwiatki jadalne i ich rola w projektowaniu żywności.

Tematem zajęć jest wykorzystywanie przypraw i kwiatków w projektowaniu żywności o wysokiej jakości i wartości odżywczej oraz czystej etykiecie.

07.11.2025

14.11.2025

21.11.2025

14 Uczniów

2 Godziny

Co „widzi” mój smartfon? – bezpieczeństwo w wirtualnym świecie.

16 Uczniów

2 Godziny

Technologia żywności i żywienie człowieka

Napoje przyszłości w zgodzie z naturą 

Celem laboratorium będzie zapoznanie uczniów z możliwościami produkcji innowacyjnych napojów wykorzystujących naturalne składniki zgodnie z zasadą zero waste.

24.11.2025

14.01.2025

16 Uczniów

2 Godziny

Produkty pomidorowe - jak powstają i jak możemy kształtować ich właściowści

Celem laboratorium będzie zapoznanie uczniów z produktami przetwórstwa pomidorowego.

17.11.2025

19.01.2025

16 Uczniów

2 Godziny

Gospodarka obiegu zamkniętego w praktyce. Mufinki konopne - smaczna i zdrowa przekąska.

Celem laboratorium będzie zapoznanie uczestników z ideą gospodarki obiegu zamkniętego (GOZ) i praktycznymi sposobami jej realizacji w przemyśle spożywczym.

03.12.2025

05.12.2025

10.12.2025

16 Uczniów

2 Godziny

Street food - zrób to sam 

05.12.2025

09.01.2026

16 Uczniów

2 Godziny

Towaroznawstwo i marketing żywności

Wegańskie zamienniki produktów mięsnych - hit czy kit? 

Podczas zajęć zostaną omówione technologiczne, żywieniowe i środowiskowe aspekty projektowania wegańskich zamienników produktów mięsnych (prezentacja, dyskusja).

10.12.2025

14.01.2026

16 Uczniów

2 Godziny

Prawda i mity o parówkach 

Celem laboratorium będzie zapoznanie uczestników z technologia produkcji parówek…

13.11.2025

20.112025

16 Uczniów

2 Godziny

Zamknięte, ale świeże – warsztaty z pakowania 

Celem laboratorium będzie zapoznanie uczestników ze sposobami pakowania mięsa i przetworów mięsnych oraz ich wpływem na jakość pakowanego produktu…

04.12.2025

11.12.2025

16 Uczniów

2 Godziny

Jajko pod lupą - jak rozpoznać świeżość jaj w domu i w laboratorium 

Celem laboratorium będzie zapoznanie uczestników z podstawowymi informacjami na temat zmian zachodzących w jajach podczas ich przechowywania…

03.12.2025

05.12.202

16 Uczniów

2 Godziny

Food Science - Technology and Nutrition

Smart Gummies: Make Your Own Healthy Treats 

Participants will be introduced to the mechanism of the gelation process, types of gels, and the application of gelation in food technology, using a selected plant-based hydrocolloid…

13.01.2026

20.01.2026

16 Uczniów

2 Godziny

High protein healthy food made with microbes

The goal of the lab will be to familiarize students with the production technology for healthy, high-protein snacks, using tempeh as an example.

16.01.2026

23.01.2026

16 Uczniów

2 Godziny

Artificial skin made by bacteria

Have you ever wondered how artificial skin is made? Did you know it’s produced by acetic acid bacteria?

10.02.2026

17.02.2026

16 Uczniów

2 Godziny

Enzymes and their superpowers - precision molecular robots in food and biotechnology 

The aim of the workshop will be to familiarize participants with the structure and function of enzymes.

15.01.2026

22.01.2026

16 Uczniów

2 Godziny

BIOLOGIA

Pełny opis zajęć

Podczas warsztatów uczestnicy dowiedzą się, co dzieje się w naszym organizmie, gdy się starzejemy i dlaczego niektóre organizmy żyją dłużej niż inne. Wyjaśnione zostanie, czym jest proces starzenia, jak wpływa na nie styl życia, geny, sen, aktywność fizyczna oraz dieta. Uczestnicy dowiedzą się także, co współczesna nauka mówi o długowieczności oraz jak sami mogą już dziś zadbać o swoje zdrowie na przyszłość. W trakcie warsztatów młodzież będzie miała okazję obejrzeć pod mikroskopem stare komórki oraz za pomocą prostego doświadczenia przekonają się jak działa proces utleniania i jak niektóre substancje pomagają spowolnić ten proces.

12.01.2026

14.01.2026

16 uczestników

2 Godziny

Wydział Biologii i Biotechnologii, budynek 37, sala 2/34

11:00

Uczniowie szkół ponadpodstawowych (tj. liceum, technikum itd.) ​

PCR – Wszechpotężna reakcja, niezbędna w każdym laboratorium​

BIOTECHNOLOGIA

Pełny opis zajęć

Łańcuchowa reakcja polimerazy (PCR) to podstawowa technika stosowana w niemal każdym laboratorium biologicznym. Wykorzystywana jest do badania i analizy genów, wykrywania wirusów, organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO), a także w kryminalistyce – do identyfikacji materiału genetycznego. Podczas warsztatów uczniowie poznają tę prostą, a zarazem niezwykle wszechstronną metodę, która pozwala wykryć nawet śladowe ilości DNA. Nauczą się pipetować, rozcieńczać DNA do bardzo niskich stężeń, samodzielnie wykonają reakcję PCR, a następnie zwizualizują jej wyniki za pomocą elektroforezy i światła UV. Dodatkowo, w czasie trwania reakcji zaprosimy uczestników na krótki wykład oraz oprowadzimy po zakamarkach naszej Katedry.

10:00-13:00

17.12.2025

16 uczestników

2 godziny 45 minut

Wydział Biologii i Biotechnologii budynek 37, sala 2/34

Uczniowie szkół ponadpodstawowych (tj. liceum, technikum itd.) ​

14.11.2025

16 uczestników

2 Godziny

budynek 23, sala 1112/ 1046

10:00

Uczniowie szkół ponadpodstawowych (tj. liceum, technikum itd.) ​

ZOOTECHNIKA

Pełny opis zajęć

Celem jest zapoznanie z sekładem mleka oraz jego wpływem na możliwości przetwórcze mleka Dodatkowo uczestnicy zajęć dowiedzą się na czym polega proces denaturacji i koagulacji białek.

14.11.2025

16 uczestników

2 Godziny

budynek 23, sala 1112/ 1046

10:00

Uczniowie szkół ponadpodstawowych (tj. liceum, technikum itd.) ​

Jak dokładne są wyniki naszych pomiarów?

TECHNOLOGIE ENERGII ODNAWIALNEJ

Pełny opis zajęć

Celem laboratorium będzie zapoznanie uczniów z zagadnieniami
dotyczacymi oceny niepewności wykonywanych pomiarów oraz wzorcowania przyrządów pomiarowych.
Po podaniu niezbędnych podstaw teoretycznych przewidziane jest samodzielne przeprowadzenie wzorcowania analogowego woltomierza multimetrem cyfrowym wraz z określeniem niepewności wykonanego procesu.

9.12.2025

rezerw. 13.01.2026

16 uczestników

2 Godziny

budynek 18, sala 121

11:00

B10 – tajemnica biopaliw

TECHNOLOGIE ENERGII ODNAWIALNEJ

Pełny opis zajęć

Celem laboratorium będzie zapoznanie uczniów z następującymi zagadnieniami: czym są biopaliwa płynne, po co stosuje się biopaliwa, z czego można produkować biopaliwa. Dodatkowo zostanie przeprowadzony pokaz produkcji oleju jako bazy do wytwarzania biopaliwa, porównanie biopaliwa i oleju napędowego, pomiar lepkości dynamicznej i kinematycznej cieczy.

18.11.2025

rezerw. 25.11.2025

16 uczestników

2 Godziny

11:00

Uczniowie szkół ponadpodstawowych (tj. liceum, technikum itd.) ​

INŻYNIERIA SYSTEMÓW BIOTECHNICZNYCH

Pełny opis zajęć

Pomiar hałasu, drgań ogólnych i miejscowych z wykorzystaniem nowoczesneych mierników i analizatorów hałasu i drgań. Kalibracja miernika przed wykonaniem pomiarów, ustawianie parametrów miernika i mierzonych wielkości zgodnie z zaleceniami norm przedmiotowych. Przeprowadzanie pomiarów zgodnie z zaleceniami norm przedmiotowych. Interpretacja uzyskanych wyników. Wyznaczanie dziennej ekspozycji na hałas i drgania, wyznaczanie dawki hałasu i drgań, określanie dopuszczalnego czasu pracy ze względu na hałas i drgania pojedynczych urządzeń i maszyn w ciągu 8-godzinnej zmiany roboczej. Wykorzystanie kalkulatora hałasu i drgań do wyznaczania dziennej ekspozycji na hałas i drgania, wyznaczanie dawki hałasu i drgań i wyznaczanie dopuszczalnego czasu pracy dla kilku urządzeń i maszyn w ciągu 8-godzinnej zmiany roboczej.

04.11.2025

02.12.2025

16 uczestników

2 Godziny

budynek 20, wejście J

11:00

Uczniowie szkół ponadpodstawowych (tj. liceum, technikum itd.) ​

Steruj przyszłością – poznaj świat sterowników PLC

INŻYNIERIA SYSTEMÓW BIOTECHNICZNYCH

Pełny opis zajęć

Celem laboratorium będzie zapoznanie uczniów z następującymi zagadnieniami: rola sterowników PLC w automatyce przemysłowej, zasady programowania sterowników, wykorzystanie wirtualnej rzeczywistości w projektowaniu układu sterowania. Dodatkowo uczniowie przygotują własny układ sterowania obiektem wirtualnej rzeczywistości.

04.11.2025

rezerw. 02.12.2025

16 uczestników

2 Godziny

budynek 19, sala 6

10:00

Uczniowie szkół ponadpodstawowych (tj. liceum, technikum itd.) ​

LEŚNICTWO

Pełny opis zajęć

Przedstawione zostaną gatunki płazów i gadów występujące w Polsce: 1. Jak rozpoznajemy wybrane gatunki płazów i gadów Polski? Najważniejsze cechy morfologiczne. 2. Wybrane elementy biologii płazów i gadów Polski, termin i miejsce rozrodu, szata godowa, rytuały godowe, gatunki jajorodne i jajożyworodne, jak rozpoznać larwy i jaja poszczególnych gatunków. 3. Wybrane elementy ekologii płazów i gadów, gdzie możemy je spotkać, czym się odżywiają i gdzie spędzają zimę. 4. Ochrona gatunkowa, przyczyny spadku liczebności tych zwierząt, projekty czynnej ochrony płazów i gadów. 5. Podsumowanie. Czas na pytania. Zajęcia zaplanowane są w postaci warsztatu z wykorzystaniem filmów, zdjęć i eksponatów.

10.10.2026

17.10.2025

16 uczestników

2 Godziny

budynek 34, sala 90

10:00

Uczniowie szkół ponadpodstawowych (tj. liceum, technikum itd.) ​

LEŚNICTWO

Pełny opis zajęć

Zajęcia posłużą przedstawieniu fascynującego świata wnętrza drzew. Spotkanie posłuży pokazaniu życia niewidocznego na codzień, odbywającego się w na pozór pustych ciemnych przestrzeniach schowanych za warstwą drewna. Podczas zajęć przedstawione zostaną procesy powstawania dziupli w drzewach. Omówione zostaną fukncje dziupli, ich znaczenie dla funkcjonowania ekosystemu. Pokazane zostaną gatunki zwierząt korzystające z różnych dziupli. Uczestnicy zajęć będą mieli okazję obejrzeć film z nagrań z wnętrza dziupli, zapoznać się z materiałami audiowizualnymi ze środka i z zewnątrz dziupli oraz prezentacjami i eksponatami.

27.11.2025

11.12.2025

16 uczestników

2 Godziny

budynek 34, sala nr 3

11:00

Uczniowie szkół ponadpodstawowych (tj. liceum, technikum itd.) ​

GOSPODARKA PRZESTRZENNA

Pełny opis zajęć

Celem spotkania jest przedstawienie idei zdalnej obserwacji środowiska przyrodniczego z różnego poziomu i perspektywy ze szczególnym uwzględnieniem bezzałogowych statków powietrznych (dronów). Ponadto omówimy znaczenie wykorzystania aktualnej informacji obrazowej o środowisku przyrodniczym w kontekście monitoringu i oceny jego stanu w czasie.

20.10.2025

27.10.2025

16 uczestników

2 Godziny

budynek 34, sala 1/11

12:15

Uczniowie szkół ponadpodstawowych (tj. liceum, technikum itd.) ​

WETERYNARIA

Pełny opis zajęć

Zajęcia będą prowadzone w formie wykładu połączonego z elementami pokazu techniki mikroskopowania i użyciem tablicy interaktywnej. Celem wykładu jest przedstawienie podstawowych informacji o mikroświecie zwierząt: ich komórkach (z uwzględnieniem morfologii, ultrastruktury i elementów cytofizjologii) i tkankach. Słuchacze poznają wybrane różnice międzygatunkowe dot. wielkości i liczby komórek oraz czynniki determinujące ich kształt. Poruszone zostaną także aspekty dotyczące możliwości adaptacyjnych komórek/tkanek i współpracy pomiędzy nimi. Zajęcia dla grupy max. 17-osobowej

01.12.2025

16 uczestników

2 Godziny

budynek 24, sala nr 33 (parter)

10:15

Uczniowie szkół ponadpodstawowych (tj. liceum, technikum itd.) ​

WETERYNARIA

Pełny opis zajęć

Warsztaty odbędą w Muzeum Osteologicznym Katedry Nauk Morfologicznych. Prowadząca zaprezentuje wyizolowane kości oraz szkielety wybranych gatunków zwierząt domowych i dziko żyjących. Omówione zostaną także zagadnienia z zakresu anatomii porównawczej i fizjologii. Zajęcia dla grupy max. 20-osobowej.

22.10.2025

16 uczestników

2 Godziny

budynek 24, Prosektoria i Muzeum Osteologiczne KNM (parter)

9:15

Uczniowie szkół ponadpodstawowych (tj. liceum, technikum itd.) ​

ROLNICTWO

Pełny opis zajęć

Uczestnicy zajęć będą mieli okazję poznać najważniejsze rośliny uprawiane w Polsce, ich znaczenie gospodarcze i kierunki użytkowania. Część praktyczna zajęć będzie obejmowała prezentację materiału roślinnego i nasion najważniejszych roślin, a także produktów pochodzenia roślinnego. Na koniec zajęć uczestnicy sprawdzą się w quizie z rozpoznawania różnych nasion roślin uprawnych.

15.10.2025

22.10.2025

16 uczestników

2 Godziny

sala 3/78, bud. 37

12:15

Uczniowie szkół ponadpodstawowych (tj. liceum, technikum itd.) ​

Stylowa stylówa czyli czy siedzę na Ludwiku? 

TECHNOLOGIA DREWNA

Pełny opis zajęć

Skąd się biorą nazwy stylów, jak wygladają meble do siedzenia w różnych stylach, co to są neostyle i co to znaczy antyk oraz do czego może nam być potrzebny?

11.12.2025

rezerw. 8.01.2026

16 uczestników

2 Godziny

budynek 34,

10:00

Uczniowie szkół ponadpodstawowych (tj. liceum, technikum itd.) ​

LEŚNICTWO

Pełny opis zajęć

Wykład „Od sarkofagów faraonów po 'Świdermajerowskie’ wille z okolic Otwocka – trwałość drewna w zabytkach na przekór czasowi i naturze” pokazuje, jak drewno – materiał z natury nietrwały – potrafi przetrwać tysiące lat. Podczas spotkania uczestnicy poznają czynniki wpływające na degradację i trwałość drewna, dawne i nowoczesne metody ochrony, a także znaczenie dziedzictwa drewnianego w kulturze i tożsamości lokalnej. Celem zajęć jest również rozwijanie świadomości w zakresie ochrony zabytków drewnianych, zwłaszcza lokalnych, które często są mniej doceniane niż zabytki murowane.

15.05.2026

22.05.2026

16 uczestników

2 Godziny

budynek 34, sala 1/11

12:00

Uczniowie szkół ponadpodstawowych (tj. liceum, technikum itd.) ​

Rozpocznij przygodę z eksperymentami chemicznymi w laboratorium 

TECHNOLOGIA DREWNA

Pełny opis zajęć

W ramach zajęć uczestnicy zostaną zapoznani z podstawowym szkłem i sprzętem laboratoryjnym oraz środkami ochrony osobistej. Dodatkowo uczestnicy poznają podstawy pracy w laboratorium, w tym analizę wagową. W ramach zajęć zaprezentowane będą różne sposoby określania odczynu roztworu z wykorzystaniem naturalnych i sztucznych wskaźników. Zajęcia będą miały formę praktyczną w jak największym stopniu angażującą uczestników w przeprowadzanie doświadczeń.

15.05.2026

rezerw. 22.05.2026

16 uczestników

2 Godziny

budynek 34, sala 2/49

10:00

Uczniowie szkół ponadpodstawowych (tj. liceum, technikum itd.) ​

Chemia w służbie kryminalistyki 

TECHNOLOGIA DREWNA

Pełny opis zajęć

Wykrywanie krwi, trucizn roślinnych. Ujawnianie odcisków palców na chropowatych powierzchniach. Identyfikacja tuszów na dokumentach.

26.11.2025

rezerw. 3.12.2025

16 uczestników

2 Godziny

budynek 34, sala 2/46

8:15

Uczniowie szkół ponadpodstawowych (tj. liceum, technikum itd.) ​

Analiza jakościowa jonów 

MEBLARSTWO

Pełny opis zajęć

Analiza jakościowa jest to identyfikacja składników związków chemicznych lub mieszanin. Produktem
końcowym wykonanych reakcji chemicznych są osady trudno rozpuszczalnych związków, powstanie barwnych
związków lub wydzielenie się gazów.
W ramach zajęć uczestnicy zostaną detektywani, którzy będą poproszeni o zidentyfikowanie wybranej soli.
 

24.10.2025

rezerw. 17.04.2026

16 uczestników

2 Godziny

budynek 34, sala 2/49

10:00

Uczniowie szkół ponadpodstawowych (tj. liceum, technikum itd.) ​

ŻYWIENIE CZŁOWIEKA I OCENA ŻYWNOŚCI

Pełny opis zajęć

Niniejsze zajęcia stanowią wprowadzenie do analizy reologii i tekstury żywności, dyscyplinami naukowymi badającymi zależności między naprężeniem, odkształceniem i czasem w materiałach spożywczych. Koncentrujemy się na zachowaniu lepko-sprężystym produktów, które jest kluczowe dla zrozumienia ich właściwości reologicznych i teksturalnych.
Uczestnicy zapoznają się z fundamentalnymi koncepcjami reologii i tekstury, takimi jak lepkość (viscosity), elastyczność (elasticity), plastyczność (plasticity) oraz ich pochodnymi, w kontekście systemów żywnościowych. Przedstawione zostaną zarówno modele empiryczne, jak i modele konstytutywne, opisujące przepływ i deformację płynów nienewtonowskich oraz ciał stałych.
Kluczowym elementem zajęć będzie praktyczne zapoznanie się z aparaturą pomiarową wykorzystywaną w analizie reologicznej i profilu tekstury. Omówione zostaną zasady działania reometrów rotacyjnych i oscylacyjnych, a także analizatorów tekstury. Zostaną przedstawione metody wyznaczania krzywych płynięcia, analizy naprężenia ścinającego i szybkości ścinania, modułów sprężystości i stratności, a także parametrów tekstury takich jak twardość, spójność, sprężystość i gumistość.
Zajęcia obejmą również przedstawienie zastosowań wyników badań reologicznych w optymalizacji procesów technologicznych (np. mieszanie, pompowanie, ekstruzja), projektowaniu nowych produktów o pożądanych właściwościach sensorycznych oraz kontroli jakości w przemyśle spożywczym.

17.12.2025

16 uczestników

2 Godziny

budynek 24, sala nr 33 (parter)

8:00

Uczniowie szkół ponadpodstawowych (tj. liceum, technikum itd.) ​

ŻYWIENIE CZŁOWIEKA I OCENA ŻYWNOŚCI

Pełny opis zajęć

Grupa do 14 osób. Tematem zajęć jest wykorzystywanie przypraw i kwiatków w projektowaniu żywności o wysokiej jakości i wartości odżywczej oraz czystej etykiecie. Umiejętność wykorzystywania właściwych części roślin przyprawowych oraz komponowania przypraw, umiejętne wykorzystanie kwiatków (uwaga: niektóre kwiatki są niejadalne lub wręcz trujące) to wiedza praktyczna, która wpisuje się w trendy projektowania żywności z czystą etykietą. Słuchacze poznają podstawy projektowania żywności z zastosowaniem przypraw, jak również dowiedzą się dlaczego przyprawy o tej samej nazwie mają różny wygląd i intensywność zapachu oraz jak pozyskiwać i przechowywać przyprawy aby nie traciły swoich wartości. Zapoznają się również z nowoczesną techniką analizowania profilu lotnych związków zawartych w przyprawach i wykorzystania elektronicznego nosa do rozpoznawania zafałszowań przypraw. W laboratorium uczestnicy przygotują próbki do analizy profilu lotnych związków wybranych przypraw, podejmą próbę rozpoznania sensorycznego przypraw i olejków eterycznych.

07.11.2025

14.11.2025

21.11.2025

16 uczestników

2 Godziny

budynek nr 32; sala nr 10 przyziemie

8:30-11

Uczniowie szkół ponadpodstawowych (tj. liceum, technikum itd.) ​

TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA

Pełny opis zajęć

Celem laboratorium będzie zapoznanie uczniów z możliwościami produkcji innowacyjnych napojów wykorzystujących naturalne składniki zgodnie z zasadą zero waste. Uczniowie będą mieli możliwość samodzielnego otrzymania takich produktów i oceny w nich podstawowych wyróżników jakościowych.

24.11.2025

14.01.2025

16 uczestników

2 Godziny

budynek 32, sala 57

10:00

Uczniowie szkół ponadpodstawowych (tj. liceum, technikum itd.) ​

Produkty pomidorowe - jak powstają i jak możemy kształtować ich właściowści

TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA

Pełny opis zajęć

Celem laboratorium będzie zapoznanie uczniów z produktami przetwórstwa pomidorowego. Dodatkowo uczniowie własnoręcznie wykonają przeciery pomidorowe dwiema metodami i zbadają efekt metod produkcji na właściwości przecierów.

17.11.2025

rezerw. 19.01.2026

16 uczestników

2 Godziny

budynek 32, sala 12

10:00

Uczniowie szkół ponadpodstawowych (tj. liceum, technikum itd.) ​

Gospodarka obiegu zamkniętego w praktyce. Mufinki konopne - smaczna i zdrowa przekąska.

TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA

Pełny opis zajęć

Celem laboratorium będzie zapoznanie uczestników z ideą gospodarki obiegu zamkniętego (GOZ) i praktycznymi sposobami jej realizacji w przemyśle spożywczym. W trakcie zajęć uczestenicy wypieką wybrane wyroby ciastkarskie (np. mufinki, gofry, ciastka kruche), do wyrobu których wykorzystają mąkę konopną – produkt uboczny tłoczenia oleju. Porównają też wartość odżywczą wytworzonych przez siebie wyrobów z klasycznymi odpowiednikami i ocenią je organoleptycznie.

03.12.2025

05.12.2025

10.12.2025

16 uczestników

2 Godziny

budynek 32, laboratoria ZTTiKS (2 piętro)

10:00

Uczniowie szkół ponadpodstawowych (tj. liceum, technikum itd.) ​

TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA

Pełny opis zajęć

 

05.12.2025

09.01.2026

16 uczestników

2 Godziny

budynek 32, laboratoria ZTTiKS (2 piętro)

10:00

Uczniowie szkół ponadpodstawowych (tj. liceum, technikum itd.) ​

TOWAROZNAWSTWO I MARKETING ŻYWNOŚCI

Pełny opis zajęć

Podczas zajęć zostaną omówione technologiczne, żywieniowe i środowiskowe aspekty projektowania wegańskich zamienników produktów mięsnych (prezentacja, dyskusja). W ramach części praktycznej uczestnicy przeprowadzą analizę porównawczą wybranych cech jakościowych (m.in. składu, wartości odżywczej, tekstury czy cech organoleptycznych) różnych grup produktowych dostępnych na rynku (wyroby mięsne versus ich wegańskie zamienniki). Uczestnicy tych zajęć będą mieli możliwość nie tylko pozyskania wiedzy i umiejętności, ale również wcielenia się w rolę studentów realizujących ćwiczenia laboratoryjne.

10.12.2025

09.01.2026

16 uczestników

2 Godziny

bud. 32: sale 42 i 36

10:00

Uczniowie szkół ponadpodstawowych (tj. liceum, technikum itd.) ​

Prawda i mity o parówkach 

TOWAROZNAWSTWO I MARKETING ŻYWNOŚCI

Pełny opis zajęć

Celem laboratorium będzie zapoznanie uczestników z technologia produkcji parówek. Uczystenicy poznają maszyny i urządzenia wykorzystywane w produkcji kiełbas drobno rozdrobnionych typu parówki oraz wykorzystywane w technologii surowce. W trakcie zajęć uczestnicy wykonają partię produkcyjną parówek i poddadzą je ocenie organoleptycznej.

13.11.2025

rezerw. 20.112025

16 uczestników

2 Godziny

budynek 32, sala HP 28

10:00

Uczniowie szkół ponadpodstawowych (tj. liceum, technikum itd.) ​

Zamknięte, ale świeże – warsztaty z pakowania 

TOWAROZNAWSTWO I MARKETING ŻYWNOŚCI

Pełny opis zajęć

Celem laboratorium będzie zapoznanie uczestników ze sposobami pakowania mięsa i przetworów mięsnych oraz ich wpływem na jakość pakowanego produktu, przede wszystkim na barwę. Uczestnicy własnoręcznie zapakują mięso różnymi metodami, ocenią jego jakość po zapakowaniu, a także sprawdzą szczelność opakowań oraz dokonają pomiaru składu mieszaniny gazowej w opakowaniach z modyfikowaną atmosferą.

04.12.2025

rezerw. 11.12.2025

16 uczestników

2 Godziny

budynek 32, sala 47 i sala 42

10:00

Uczniowie szkół ponadpodstawowych (tj. liceum, technikum itd.) ​

TOWAROZNAWSTWO I MARKETING ŻYWNOŚCI

Pełny opis zajęć

Celem laboratorium będzie zapoznanie uczestników z podstawowymi informacjami na temat zmian zachodzących w jajach podczas ich przechowywania. Uczestnicy zapoznają się również z metodami oceny świeżości jaj. W trakcie zajęć uczestnicy samodzielnie dokonają oceny świeżości jaj różnymi metodami, zarówno „domowymi”, jak i laboratoryjnymi.

03.12.2025

rezerw. 05.12.2025

16 uczestników

2 Godziny

budynek 32, sala 057

10:00

Uczniowie szkół ponadpodstawowych (tj. liceum, technikum itd.) ​

FOOD SCIENCE – TECHNOLOGY AND NUTRITION

Pełny opis zajęć

Participants will be introduced to the mechanism of the gelation process, types of gels, and the application of gelation in food technology, using a selected plant-based hydrocolloid. Participants will make their own fruit jellies and investigate the influence of selected factors on their properties. Sensory evaluation and texture analysis will be performed.

13.01.2026

20.01.2026

16 uczestników

2 Godziny

budynek 32; sala 2014

10:00

Uczniowie szkół ponadpodstawowych (tj. liceum, technikum itd.) ​

High protein healthy food made with microbes

FOOD SCIENCE – TECHNOLOGY AND NUTRITION

Pełny opis zajęć

The goal of the lab will be to familiarize students with the production technology for healthy, high-protein snacks, using tempeh as an example. Participants will prepare the fermentation process themselves and then observe the product at various stages of maturation. Participants will also learn about fungi that can be used in the production of high-protein foods and then prepare microscopic slides.

16.01.2026

rezerw. 23.01.2026

16 uczestników

2 Godziny

budynek 32; sala 1032

10:00

Uczniowie szkół ponadpodstawowych (tj. liceum, technikum itd.) ​

FOOD SCIENCE – TECHNOLOGY AND NUTRITION

Pełny opis zajęć

Have you ever wondered how artificial skin is made? Did you know it’s produced by acetic acid bacteria? Can you believe you can eat it? Join us to learn how bacterial cellulose is produced, how we can use it not only as an artificial skin but also as dressing, packaging and even food ingriedient :)

10.02.2026

10.02.2026

16 uczestników

2 Godziny

budynek 32, sala 22

10:00

Uczniowie szkół ponadpodstawowych (tj. liceum, technikum itd.) ​

Enzymes and their superpowers - precision molecular robots in food and biotechnology 

FOOD SCIENCE – TECHNOLOGY AND NUTRITION

Pełny opis zajęć

The aim of the workshop will be to familiarize participants with the structure and function of enzymes. During the laboratory session, participants will independently isolate enzymes present, for example, in kiwi fruit, orange peel, or produced by yeast cells, and will conduct observations indicating the enzyme’s ability to accelerate chemical reactions. The workshop will conclude with a presentation on the applications of enzymes in food technology and biotechnology.

15.01.2026

rezerw. 22.01.2026

16 uczestników

2 Godziny

budynek 32, laboratorium Katedry Chemii

10:00

Uczniowie szkół ponadpodstawowych (tj. liceum, technikum itd.) ​