Otwarte Laboratoria

Odkryj Świat Nauki na SGGW

Witaj na stronie Otwartych Laboratoriów SGGW, dedykowanej uczniom szkół ponadpodstawowych, którzy interesują się naukami przyrodniczymi i chcieliby studiować w SGGW

Zapraszamy do odkrywania fascynujących dziedzin nauki, w których nasi wykładowcy dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem. To doskonała okazja dla przyszłych studentek i studentów SGGW, aby z bliska poznać atmosferę uczelni i poszerzyć swoją pasję naukową. Dołącz do naszych Otwartych Laboratoriów i otwórz drzwi do nowych możliwości edukacyjnych!

Wydział Rolnictwa i Ekologii

Wpływ różnego użytkowania gleb w mieście/ miejscowości na zawartość próchnicy i chemiczne właściwości gleb

18.04.2024

19.04.2024

09.05.2024

10.05.2024

16 Uczniów

6 Godzin

Ocena zanieczyszczenia powietrza metalami ciężkimi z wykorzystaniem mchów (laboratoria dwuetapowe)

17.04.2024

18.04.2024

22.04.2024

24.04.2024

25.04.2024

08.05.2024

09.05.2024

13.05.2004

15.05.2024

20.05.2024

27.05.2024

03.06.2024

10.06.2024

17.06.2024

16 Uczniów

2 Godziny

Wykonanie map zanieczyszczenia powietrza metalami ciężkimi (program QGIS) z wykorzystaniem wcześniej zebranego materiału badawczego oraz wykonanych przez uczniów analiz laboratoryjnych

Termin do ustalenia po zajęciach
"Ocena zanieczyszczenia powietrza metalami ciężkimi z wykorzystaniem mchów (laboratoria dwuetapowe) "

16 Uczniów

2 Godziny

Rozpoznawanie minerałów

19.04.2024

22.04.2024

26.04.2024

06.05.2024

10.05.2024

13.05.2024

17.05.2024

20.05.2024

24.05.2024

27.05.2024

20 Uczniów

3 Godziny

Rośliny łąk i pastwisk

23.04.2024

26.04.2024

04.06.2024

07.06.2024

11.06.2024

15 Uczniów

3 Godziny

Oznaczanie chlorków w wodzie i ściekach

23.04.2024

7.05.2024

21.05.2024

04.06.2024

11.06.2024

18.06.2024

16 Uczniów

2 Godziny

Wytwarzanie biopaliw stałych i biogazowych

07.05.2024

14.05.2024

21.05.2024

04.06.2024

11.06.2024

18.06.2024

8 Uczniów

24 godziny

Pomiar i Analiza drgań ogólnych i miejscowych na stanowisku pracy

22.04.2024

26.04.2024

29.04.2024

06.05.2024

10.05.2024

12 Uczniów

3 godziny

Pomiar i weryfikacja rozmieszczenia elementów i urządzeń informacyjnych, kontrolnych i sterowniczych w kabinach ciągników rolniczych i leśnych

20.05.2024

24.05.2024

27.05.2024

03.06.2024

07.06.2024

12 Uczniów

3 godziny

Wyznaczanie kąta, czasu i energii niezbędnej do włączenia się hamulca bezwładnościowego pilarki przy wykonywaniu symulowanego odbicia

13.05.2024

17.05.2024

10.06.2024

14.06.2024

17.06.2024

12 Uczniów

3 godziny

Instytut Biologii i Biotechnologii

Podglądamy rośliny

22.04.2024

22.04.2024

23.04.2024

25.04.2024

06.05.2024

07.05.2024

09.05.2024

20.05.2024

23.05.2024

27.05.2024

06.06.2024

13.06.2024

32 Uczniów

2 Godziny

Tajemnice genów w populacjach

22.04.2024

29.04.2024

06.05.2024

13.05.2024

20.05.2024

27.05.2024

20.05.2024

27.05.2024

03.06.2024

10.06.2024

17.06.2024

30 Uczniów

3 Godziny

Hydraulika roślin

17.06.2024

18.06.2024

30 Uczniów

3 Godziny

Po co komu enzymy? - odkrywanie tajemnic reakcji enzymatycznych

10.06.2024

11.06.2024

12.06.2024

32 Uczniów

4 Godziny

Dlaczego świat jest kolorowy? - rozdział barwników roślinnych metodą chromatografii cienkowarstwowej

10.06.2024

11.06.2024

12.06.2024

15 Uczniów

3 Godziny

Oznaczanie witaminy C w produktach pochodzenia roślinnego metodą miareczkową

10.06.2024

11.06.2024

12.06.2024

32 Uczniów

3 Godziny

PCR – Wszechpotężna reakcja, niezbędna w każdym laboratorium

28.05.2024

04.06.2024

06.06.2024

32 Uczniów

4x45 minut

Wydział Żywienia Człowieka

Zioła czy przyprawy w kuchni?

12.04.2024

26.04.2024

17.05.2024

15 Uczniów

3x45 minut

Bądź detektywem - śladem etykiety żywnościowej

08.05.2024

09.05.2024

10.05.2024

12.05.2024

22.05.2024

23.05.2024

24.05.2024

13.06.2024

20 Uczniów

3 Godziny

Praktyka analiz mikrobiologicznych żywności

21.05.2024

23.05.2024

28.05.2024

11.06.2024

13.06.2024

18.06.2024

15 Uczniów

3 Godziny

Konsystencja od Kuchni: Warsztaty z Reologii i Analizy Profilu Tekstury w Technologii Żywności

12.04.2024

19.04.2024

07.06.2024

14.06.2024

15 Uczniów

3x45 minut

Zdrowe wybory w świecie napojów

26.04.2024

17.05.2024

24.05.2024

16 Uczniów

4x45 minut

Wybrane zagadnienia z zakresu ogólnej technologii żywności - zastosowanie enzymów w przemyśle spożywczym

10.05.2024

17.05.2024

24.05.2024

07.06.2024

14.06.2024

20 Uczniów

3 Godziny

Mikroorganizmy wokół nas

21.05.2024

23.05.2024

10.06.2024

12.06.2024

16 Uczniów

2 Godziny

Higiena rąk i w życiu codziennym

21.05.2024

23.05.2024

10.06.2024

12.06.2024

16 Uczniów

2 Godziny

Fermentacja w produkcji żywności

22.05.2024

24.05.2024

03.06.2024

06.06.2024

16 Uczniów

2 Godziny

Wybrane zagadnienia z zakresu ogólnej technologii żywności - zastosowanie emulgatorów

26.04.2024

10.05.2024

17.05.2024

24.05.2024

07.06.2024

16 Uczniów

3x45 minut

Wydział Inżynierii Produkcji

Wytwarzanie biopaliw stałych i biogazowych

07.05.2024

14.05.2024

21.05.2024

04.06.2024

11.06.2024

18.06.2024

8 Uczniów

24 godziny

Pomiar i Analiza drgań ogólnych i miejscowych na stanowisku pracy

22.04.2024

26.04.2024

29.04.2024

06.05.2024

10.05.2024

12 Uczniów

3 godziny

Pomiar i weryfikacja rozmieszczenia elementów i urządzeń informacyjnych, kontrolnych i sterowniczych w kabinach ciągników rolniczych i leśnych

20.05.2024

24.05.2024

27.05.2024

03.06.2024

07.06.2024

12 Uczniów

3 godziny

Wyznaczanie kąta, czasu i energii niezbędnej do włączenia się hamulca bezwładnościowego pilarki przy wykonywaniu symulowanego odbicia

13.05.2024

17.05.2024

10.06.2024

14.06.2024

17.06.2024

12 Uczniów

3 godziny

Wydział Technologii Żywności

Oliwa z oliwek i jej konkurencja

23.04.2024

24.04.2024

07.05.2024

15 Uczniów

2 godziny

Oleje tłoczone na zimno – tłoczenie i ocena sensoryczna

23.04.2024

24.04.2024

07.05.2024

15 Uczniów

2 godziny

Analiza pH produktów spożywczych z zastosowaniem wskaźników naturalnych i syntetycznych

04.06.2024

05.06.2024

15 Uczniów

2 godziny

Wykorzystanie produktów ubocznych w gospodarstwie domowym i przemyśle spożywczym (wstęp do GOZ)

25.04.2024

04.06.2024

05.06.2024

15 Uczniów

3 godziny

Cała prawda o wyrobach mleczarskich - samodzielne przygotowanie wybranego produktu mleczarskiego i jego ocena fizykochemiczna oraz organoleptyczna

07.05.2024

09.05.2024

15 Uczniów

3 godziny

Mleko surowe, świeże, UHT - jak je odróżnić i które wybrać?

23.04.2024

24.04.2024

15 Uczniów

3 godziny

Cukier ukryty w żywności. Jak go oznaczyć?

24.05.2024

28.05.2024

16 Uczniów

2 godziny

Miareczkowanie alkacymetryczne

26.04.2024

13.05.2024

14.05.2024

16.05.2024

20.05.2024

07.06.2024

15 Uczniów

3 godziny

Reakcje w roztworach wodnych

21.05.2024

24.05.2024

04.06.2024

06.06.2024

15 Uczniów

3 godziny

Wydział Technologii Drewna

Entomologia dla początkujących – dlaczego owady lecą do drewna

19.04.2024

26.04.2024

14 Uczniów

2 godziny

Mamo, tato grzyb na ścianie, czyli dlaczego materiały budowlane ulegają zapleśnieniu

26.04.2024

07.06.2024

14 Uczniów

2 godziny

Nietypowe grzyby – grzyby w budynkach

10.05.2024

14.06.2024

14 Uczniów

2 godziny

Co to są grzyby domowe? Przegląd najważniejszych gatunków grzybów niszczących drewno w budynkach.

17.05.2024

24.05.2024

16 Uczniów

2 godziny

Dlaczego korniki nie niszczą naszych mebli? Przegląd najważniejszych owadów ksylofagicznych niszczących drewno w budynkach.

17.05.2024

24.05.2024

16 Uczniów

2 godziny

Rozpoznawanie, właściwości i zastosowanie drewna egzotycznego

25.04.2024

23.05.2024

06.06.2024

16 Uczniów

2 - 4 godziny

Rozpoznawanie, właściwości oraz zastosowanie drewna krajowego

22.04.2024

29.04.2024

06.05.2024

27.05.2024

16 Uczniów

2 - 4 godziny

Jakie jest drewno i z jakiego drzewa pochodzi?

22.04.2024

29.04.2024

06.05.2024

27.05.2024

16 Uczniów

4-8 godzin lekcyjnych

Jakie jest drewno i z jakiego regionu świata pochodzi? Rozpoznawanie, właściwości i zastosowanie drewna egzotycznego

22.04.2024

29.04.2024

06.05.2024

27.05.2024

16 Uczniów

4-8 godzin lekcyjnych

Jak stworzyć mikroklimat w pomieszczeniu?

03.06.2024

10.06.2024

17.06.2024

16 Uczniów

4-6 godzin lekcyjnych

Towaroznawstwo drzewne

06.05.2024

07.05.2024

27.05.2024

04.06.2024

11.06.2024

16 Uczniów

2 godziny

Wytrzymałość drewna

06.05.2024

07.05.2024

27.05.2024

04.06.2024

11.06.2024

15 Uczniów

2 godziny

Wady drewna

06.05.2024

07.05.2024

27.05.2024

04.06.2024

11.06.2024

15 Uczniów

2 godziny